14 05 14
Stel hier uw vraag10 vragen over sociale wijkteams

Douwe van Eck is voorzitter van Burenhulp in Sint Johannesga

‘‘Als je zorgt voor saamhorigheid komt hulp vanzelf’’

‘Van een spelletje jeu de boules naar saamhorigheid en elkaar helpen. Dat is wat we met Burenhulp proberen te bereiken. Zo’n tweeënhalf jaar geleden zijn we van start gegaan. Ons idee: eerst ervoor zorgen dat mensen bij elkaar komen. Zodat ze elkaar leren kennen en naar elkaar om gaan zien. Want je bent sneller geneigd om hulp te bieden aan een kennis dan aan een onbekende.

Enorm succes

Daarom hebben we, met financiële hulp van sponsoren, een jeu de boulesbaan aangelegd achter de Doarpsfinne. In de Doarpsfinne zelf mogen we koffiedrinken en, bij slecht weer en in de winter, koersbal spelen. Een schot in de roos, want inmiddels komt er iedere dinsdag en donderdag een groep bij elkaar.  Van september tot april organiseren we maandelijks een Ouderensoos. Ook daar komt een groot aantal dorpsgenoten op af.

Altijd wel iemand

Wat blijkt: nu de vaste bezoekers elkaar leren kennen, kijken ze veel meer naar elkaar om. Voor wie geen vervoer heeft, staat inmiddels bijvoorbeeld altijd wel een haler of brenger klaar. Ook om hulp vragen gaat steeds meer vanzelf. Wat het ook is: een bezoekje aan het ziekenhuis, een stoepje dat schoongeveegd moet worden of een CV-ketel die moet worden bijgevuld, er is altijd wel iemand die kan helpen.

Voorbeeld

De klusjes die via Burenhulp worden gedaan, zijn incidenteel. We zijn geen verlengstuk van de thuiszorg of het maatschappelijk werk. Daar waken we voor. Inmiddels hebben verschillende dorpen ons voorbeeld al gevolgd, of zijn dat van plan. Ik ben ervan overtuigd dat iets als Burenhulp in ieder dorp werkt. Als je eerst maar gaat voor saamhorigheid. Dan komt de hulp vanzelf.’


alle ervaringen